ПОСТИГНАТИ ЦЕЛИ

„Пътят мениджмънт лидерство – 10х10“

Немислимото за мен преди – на една сцена с великата Татяна Лолова

„Или възможно най-кратко, или възможно най-приятно” – според Плутарх е условието, на което трябва да отговаря всяка публична изява. Впечатлен, изоставих класическия подход, и бавно и мъчително „изрисувах” тази книга с презентации. Дали не се получи нов жанр?

„Кажи какво ще казваш!”
е казал Марк Твен, апелирайки за кратко въведение при всяка изява пред публика. В „Пътят….” са представени „възможно най-кратко” 10 теми, по 10 слайда всяка. Оттук и подзаглавието 10х10. А дали са обяснени „възможно най-приятно”, това ще каже читателят. Моята задача беше да „казвам – показвам – доказвам” колко важни са те.

„Кажи го!”
е следващата инструкция на Твен. Бързам да кажа: започваме с „Мениджмънт”, определен от някого като „Да правиш нещата правилно”, и завършвам с „Лидерство” ‒ „Да правиш правилните неща”. И ако някой се заинтригува как „да прави правилните неща правилно”, би трябвало да се потопи и в презентациите с уменията.

В „Умението да комуникираме” ще разберем защо „не е важно какво е казал А, а какво е разбрал Б”.

„Няма глупави въпроси, има глупави отговори”, е изводът, който би трябвало да си направим от „Умението да задаваш въпроси”.

„Умението да презентираш” ще ни напомня никога да нe надценяваме знанията на аудиторията и никога да не подценяваме нейната интелигентност.

В „Умението да преговаряш” става ясно как да се „разкодира” отсрещната страна, за да я направим партньор в единствената игра, в която печелят всички.

В „Умението да продаваш” ще разберем колко важно е да се научим да продаваме, защото „всеки от нас живее като продава нещо”.

И ако все още се затрудняваме да дадем кратки определения, то маркетинг е „всичко, което правиш”, брандинг – „това, което си”, а пърформънс – „представянето на идеята чрез публично изпълнение на живо”.

„Кажи какво си казал!”
трябва да бъде заключителният акорд, според Марк. Завършвам с биещата звънеца мисъл на Дороти Саркоф: „Опитай се да приключиш презентацията си, преди твоята аудитория да приключи да те слуша“.

Кирил Янев

Автор

  • Мениджмънт
  • Умението да комуникираме
  • Умението да задаваш въпроси
  • Умението да презентираш
  • Умението да преговаряш
  • Умението да продаваш
  • Маркетинг
  • Брандинг
  • Пърформънс
  • Лидер и лидерство

Отзиви

И когато утре се събудите, изпиете си кафето и прочетете новините, забравете за вчерашния ден. Мислете за утре и за това, което трябва да стане във вашия бизнес по-добре, по-професионално, по-прецизно и по-иновативно. А после, вече в офиса си, разгърнете и тази книга. Винаги ще има какво да добавите към мечтите си от всяка нейна страница.

Максим Бехар
Президент на Световната ПР организация ICCO

От началото до края „Пътят Мениджмънт Лидерство“ вдъхва абсолютната увереност, че лидерите се създават, защото височината, на която избираме да летим, не се определя от уменията, а от отношението, волята и умствената ни настройка.

Мария Баракова, д. м. н.
Вицепрезидент на Alcon за Европа, Близкия изток и Африка
София, ноември 2016 г.

Способността да бъдеш учен или мъдрец означава да се научиш да извличаш есенцията от морето от факти, житейски практики и книги, т.е., да успееш да напълниш чаша чиста вода от водопад като Ниагара! Това е успял да постигне Кирил Янев – едновременно да бъде обикновен мъдрец и талантлив разказвач! И ако коефициентът Ви на интелигентност е под 100, не посягайте към тази книга!

Чл. – кор. проф. Стефан Костянев, д. м. н.
Пловдив, ноември 2016 г.

Твоята идея има ли краен срок?

0889 28 15 04